Zdravlje
0

Kafa i alkohol nisu štetni za trudnice?

Klix.ba
Kao što je poznato, ženama u trudnoći se preporučuje da, između ostalog, izbjegavaju alkohol i kafu.

Međutim, u novoj knjizi "Očekujući bolje", koju je napisala ekonomistica Emily Oster, navodi se kako su tvrdnje da vino i kafa nanose štetu nerođenim bebama samo mit koji se vezuje uz majčinstvo.

Oster je napisala knjigu upravo sa ciljem da razotkrije mitove koji se vezuju uz trudnice, te da ponudi činjenice. Ona je počela istraživati kada je i sama ostala trudna, te joj je savjetovano da odustane od svoje navike da pije četiri šoljice kafe dnevno.

Ne želeći se odreći kofeina, počela je istraživati što je u konačnici rezultiralo knjigom "Očekujući bolje". "Otkrila sam da ne postoje čvrsti dokazi da je kafa u trudnoći štetna, te sam nastavila piti kafu", napisala je Oster u članku koji je objavio The Wall Street Journal.

Potom se počela zanimati za konzumiranje alkohola u trudnoći i došla je do zanimljivih podataka. Tako je naišla na istraživanja koja su sugerisala da je samo jedno alkoholno piće dnevno vrlo rizično u trudnoći, ali je potom otkrila i određene manjkavosti u pojašnjenjima provedenih studija.

"U istraživanju nije uzeto u obzir da 18 posto ispitanih žena uopće nisu konzumirale alkohol, kao i da je čak 45 posto njih uz alkohol uzimalo i kokain", pojašnjava Oster, koja sada vjeruje da žena može popiti jedno ili dva alkoholna pića sedmično u prvom trimestru, odnosno jedno dnevno u preostala dva trimestra.

Međutim, ljekari ostaju pri tvrdnjama da je alkohol jako štetan u trudnoći, jer može dovesti do pobačaja ili komplikacija, te navode kako je u tome svoju ulogu odigrala i sama priroda, jer mnoge buduće majke u trudnoći ne podnose miris kafe i alkohola.