Istraživanje
3

Joga efikasnija u liječenju bolova u leđima od lijekova

Sarajevo-x.com
Joga je efikasnija u liječenju bolova donjeg dijela leđa nego konvencionalne metode, rezultati su studije objavljene u utorak.

Ljudi koji su dugo vremena patili od bolova u donjem dijelu leđa, nakon 12 sedmica kursa joge bili su pokretljiviji od onih koji su bili podvrgnuti standardnim metodama liječenja, otkrili su istraživači sa Univerziteta York.

U studiji su učestvovale dvije grupe od po 156 pacijenata. Jedna grupa je pohađala časove joge, a druga je primala standardnu zdravstvenu njegu za bolove u leđima.

Nakon tri mjeseca, pacijenti koji su išli na jogu su mogli obavljati 30 posto više aktivnosti, a osjetili su i znatno smanjenje bolova.

Glavna prednost joge je podizanje samopouzdanja kod pacijenata kada je u pitanju samostalno obavljanje svakodnevnih zadataka kao što je šetnja, oblačenje i stajanje.

"Bol u leđima je veoma često i skupo stanje. Vježbe, iako se naširoko preporučuju, imaju veoma malo efekta. Naši rezultati pokazuju da joga može pružiti kratkoročne u dugoročne koristi za one koji pate od hroničnih bolova bez ikakvih nuspojava", kazao je dr. David Torgerson.

Sue Faulkner (68) iz Yorka u sjevernoj Engleskoj učestvovala je u istraživanju. "Hodanje za mene više nije problem.Čak sam se vratila i vrtlarenju", kaže Faulkner.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Annals of Internal Medicine.