Zdravlje
0

Jeftini lijek bi mogao spasiti hiljade srčanih bolesnika

Sarajevo-x.com
Jeftini lijek Ivabradine, čija dnevna doza košta 1,5 eura, bi mogao spasiti živote hiljada pacijenata koji pate od srčane insuficijencije, objavio je "Telegraph".

Srčana insuficijencija je u slabost srca koju karakteriše nesposobnost srca da pumpa odgovarajuću količinu krvi kako bi se zadovoljile potrebe organizma za kisikom i energetskim materijama. Proučavanje efekata lijeka Ivabradine na ovu bolest je pokazalo da smanjuje smrtnost za četvrtinu.

Rezulatati istraživanja provedenog su toliko impersivni da je pokrenuta inicijativa da se lijek što prije počne propisivati pacijentima koji pate od ovog oboljenja.

Lijek Ivabradine već koriste pacijenti sa anginom, tako da njegova upotreba ne predstavlja rizik.

Istraživanje je obuhvatilo oko 6.500 hiljada pacijenata u 37 zemalja.

Otkriveno je da je lijek pomogao pacijentima iako već koriste niz drugih lijekova.

Ivabradine koji je također poznat i kao Procoralan smanjuje srčani ritam usljed čega srce ima više vremena da se ispuni krvlju prije sljedećeg otkucaja što ga čini efikasnijim.

Osobe koje pate od srčane insuficijencije često gube dah i osjećaju se umorno. Više od polovine ovakvih pacijenata je primorano često posjećivati bolnicu zbog komplikacija koje uzrokuju smrt za manje od pet godina.