Globalna statistika
0

Jedna od 25 smrti uzrokovana pićem

Sarajevo-x.com
Jedan od 25 smrtnih slučajeva u svijetu uzrokovan je konzumacijom alkohola, stoji u novoj studiji kanadskih naučnika, a taj broj u Evropi iznosi jedan na prema deset.

Tim naučnika sa Sveučilišta u Torontu koji je dokazao veliku smrtnost uzrokovanu alkoholom, došao je i do saznanja da je taj postotak najveći kod siromašnih ljudi.

Postotak oboljenja uzrokovanih alkoholizmom čak je veći nego što je prije desetak godina bio postotak oboljenja uzrokovanih pušenjem, prenosi BBC.

Najučestalije bolesti izazvane konzumacijom alkohola su bolesti jetre i kardiovakskularnog sistema, kao i tumori usta i grla, rak debelog crijeva, moždani udar, depresija, gojaznost i niz drugih bolesti i stanja.

Najveća smrtnost uzrokovana konzumacijom alkohola zabilježena je u Evropi (smrt jednog od deset Evropljana direktno je povezana s alkoholom), a najveći postotak smrtnosti je izmjeren u Rusiji (jedna od sedam smrti uzrokovana alkoholom).

Na svjetskom nivou, muškarci imaju pet veće šanse da umru od bolesti uzrokovanih alkoholizmom nego žene, a ono što je začuđujuće jeste da velikii broj mlađih ljudi ima ove bolesti.

Postotci su i u dobnim grupama poražavajući, 34 posto uživaoca alkohola u dobi od 15 do 29 godina starosti ima bolest ili tegobu izazvanu alkoholom, 31 posto onih u dobi od 30-44 godine starosti, te 22 posto alkoholičara u dobi od 45-59 godina ima bolest uzrokovanu pićem.

'Globalna konzumacija alkohola je u velikom porastu, a mjere zaustavljanja su nužne. Prvenstveno je potrebno povećanje cijena alkoholnih pića, te uvođenje oznaka koje jasno ukazuju na štetnost alkohola i bolesti koje izaziva', izjavio je profesor Ian Gilmore, predsjednik britanske organizacije Alcohol Health Alliance.