Zdravlje
0

Jedite zdravo i na poslu

Sarajevo-x.com
U toku radnog vremena najčešće postoji unaprijed određeno vrijeme za pauzu. Tad svi prestaju raditi i odlaze da nešto pojedu. Ali najčešće je to nešto što ne treba čekati dugo da bude pripremljeno ili čak obična sitnica kojoj je cilj da nas zasiti dok smo na poslu.

Malo je onih koji od kuće ponesu nešto zdravo ili koji se trude da svoje dnevne obroke u toku radne sedmice popune zdravom i lako probavljivom hranom.

Ako usto nemate frižider ili restoran u blizini radnog mjesta, velika je vjerovatnoća da ćete se loše hraniti. Zato slijedi nekoliko pravila koje preporučuje Tara Diversi iz "Dietitians' Association of Australia".

Planirajte obroke, ne jedite "u letu"

Tempo posla može biti takav da ne dozvoljava puno razmišljanja o drugim stvarima, ali to nije opravdanje. Dok se ujutro vozite na posao ili naveče dok gledate TV pred spavanje, posvetite svom obroku koji ćete jesti na poslu sljedeći dan malo vremena.

Ne jedite ono što vam prvo dođe pod ruku i ne provodite cijeli dan bez jela. Kad dođete kući najveća je vjerovatnoća da ćete zbog pregladnjelosti uskratiti svom tijelu potrebnu energiju ili ćete se prejesti. Ni jedno ni drugo nije poželjno za organizam.

Zato uvijek nosite sa sobom neki jogurt, voćku ili, ako je moguće, obrok za taj dan. Fokusiranje na posao je važno, ali kad se razbolite i vaš posao će ispaštati.

Naučite reći "ne"

Ovo ne znači da ne trebate ponekad sebi priuštiti zadovoljstvo uživanja u dobroj torti, ali ako takvi potezi pređu u naviku, treba se znati zaustaviti na vrijeme. Mnogi počnu jesti ovakve stvari i kad nisu gladni ili misle da će ako samo jedu slatkiše lakše izgubiti kilograme. Neki se boje da ne uvrijede onoga ko im je ponudio, ali za sve postoje dobre isprike kao što je "oprostite, ali već sam jeo".

Pripazite na jelo dok putujete

U toku vožnje duge vožnje mnogi, ne znajući šta drugo da rade - jedu i piju mnogo. Pretrpavaju svoje tanjire i stomake bojeći se da bi se vožnja mogla odužiti i da bi onda oni mogli ostati gladni. Pojedini to rade jer putuju na mjesta gdje nije lako pronaći zdravu hranu ili je u pitanju nacionalna kuhinja potpuno drugačija od one na koju su navikli.

Ako često putujete ovako, morate prilagoditi svoju prehranu onome što inače jedete kod kuće. Dakle - jedan ručak, a ne tri, jedna zdjelica, a ne dvije. Također se pobrinite da, ukoliko je moguće, ponesete što više zdrave hrane sa sobom.