Zdravlje
0

Jedite zdrave grickalice, organizam će vam biti zahvalan

Sarajevo-x.com
Radna sposobnost zavisi od toga kakvog vam je kvaliteta bio san i šta ste jeli. Naravno da zavisi i od toga da li vas posao motiviše, ali ishrana je oduvijek mnogo utjecala na to da li ćete biti energični ili letargični.

Svako u toku dana prezalogaji i uglavnom odabare nezdrave grickalice. No, samo nekoliko dana je dovoljno da se naviknete na grickanje zdrave hrane, a vaš organizam će vam biti zahvalan. Postoji pet različitih obroka koji će vam osigurati dovoljno energije za rad.

  1. Miješano sušeno voće

Sušene komadiće banane, breskve i jabuke sada možete pronaći u manjim pakovanjima koja možete ponijeti u torbi. Sušeno voće je bogato željezom i vitaminima važnim za energiju.

  1. Voće

Prije posla isjeckajte jabuku ili bananu u zdjelicu i ponesite je na posao. Ukoliko ne želite da se bavite još i tim, jednostavno ubacite neku voćku u torbu ili čak i više njih, jer vam neće naškoditi. Voće vam može pomoći da ne dovedete svoj organizam u stanje dehidracije, jer većina sadrži dosta vode.

  1. Ovsena kaša

Iako ovsena kaša nije u širokoj upotrebi kod nas, bilo bi dobro da je uvedemo u sistem prehrane. Možete je pomiješati sa medom i mlijekom i napraviti pravu energetsku bombu.

  1. Krekeri

Krekeri od cijelih žitarica su sjajni za užinu, imat ćete osjećaj sitosti, a opet ćete unijeti dodatnu hranjivu materiju u svoj organizam. Krekeri su sjajni jer nemaju nimalo dodatog šećera, naravno, ako preko njih ne namažete džem.

  1. Povrće

Sjećate li se kada ste prije viđali svoju mamu ili baku kako samo operu svježu papriku i grickaju je? Postoji mnogo povrća koje možete jesti kao salatu, bitno je stvoriti naviku, a unijet ćete odličnu mješavinu proteina, prenosi Times of India.