Medicinski centar Sporticus
0

Jedinstven program prevencije povreda i rehabilitacije pacijenata

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prije nešto više od dvije godine u Sarajevu je počeo raditi Medicinski centar Sporticus, koji svojim klijentima nudi vrhunske usluge iz oblasti sportske prevencije i rehabilitacije. U razgovoru za portal Klix.ba, dr. Edin Buljugić, osnivač i vlasnik Sporticusa, otkriva zbog čega je u proteklom periodu Centar ostao sinonim za fizikalnu medicinu, liječenje i prevenciju sportskih povreda...

Kako kaže dr. Buljugić, Sporticus je osnovan kao odgovor na potrebe tržišta za specijalističkim uslugama iz oblasti sportske prevencije i rehabilitacije. Međutim, kaže, pored navedenih usluga nude i usluge specijalističkih fizijatrijskih pregleda, ultrazvučnu dijagnostiku koštanog, zglobnog i mišičnog aparata, fizikalne medicine (magnetoterapija, ultrazvučna terapija, laserska, elektroterapija...), sve vrste masaža, kondicioniranje, individualne treninge i druge usluge.

"Jedinstveni smo po načinu rada jer za svakog našeg pacijenta izrađujemo poseban program prevencije ili rehabilitacije. Malo izlazimo iz okvira klasičnih fizijatrijskih usluga jer želimo u svakom našem pacijentu probuditi želju za vježbanjem, odnosno kondicioniranjem u smislu prevencije nastanka novih ili obnavljanja starih povreda ili bolnih stanja. Radimo u uslovima koji su veoma bliski aktivnostima iz svakodnevnog života", kaže dr. Buljugić na početku razgovora.

Saradnja sa Klinikom Acibadem iz Turske

Kako kaže naš sagovornik, pacijenti u Sporticus dolaze sa različitim problemima i povredama, od onih akutnih i hroničnih sportskih povreda do bolova u vratu i donjem dijelu leđa.

"Osim toga, na rehabilitaciju dolaze i pacijenti nakon operativnih artroskopskih zahvata kod kojih, kaže, koriste strogo definisane dnevne, sedmične i mjesečne programe.

Dr. Buljugić je regionalni supervizor Klinike Acibadem iz Turske, jedne od najvećih evroazijskih medicinskih grupacija.

"Kad je u pitanju sportska medicina, ta saradnja nam omogućava konsultacije sa njihovim najboljim ljekarima, kao i edukaciju u njihovom sportsko-medicinskom centru Fulya, koji je priznala i FIFA kao jedan od 20 u cijelom svijetu", pojašnjava dr. Buljugić.

Zahvaljujući povezanosti sa ovom turskom klinikom, bh. ljekarima pružene su mnogobrojne mogućnosti za edukaciju i usavršavanje s ciljem podizanja medicinskih usluga u našoj zemlji na viši nivo.

Razvoj bh. sporta

Buljugić je zvanični ljekar rukometne i Davis cup teniske reprezentacije. Zahvaljujući njemu, mnogi današnji mladi i uspješni sportisti imali su preventivne preglede i preventivno/korektivne vježbe kako bi imali što pravilniji rast i sportski razvoj sa što manje povreda.

Kao jedini predstavnik BiH, ovaj Tuzlak učestvovao je na prošlogodišnjem Svjetskom kongresu medicine sporta u Rimu.

"Bilo mi je veliko zadovoljstvo sjediti i razgovarati sa predsjednicima Svjetske asocijacije ljekara sporta i paraolimpijskog sporta i ujedno učiti od njih. Nadam se da ćemo vrlo brzo i mi u BiH smoći snage i organizovati neki simpozij gdje bismo bili predavači ovakve veličine. To je veoma potrebno za razvoj bh. sporta", dodaje.

Dr. Buljugić kaže kako je njegov cilj da Sporticus u budućnosti postane i regionalni centar za fizikalnu medicinu, liječenje i prevenciju sportskih povreda.

Svi zainteresovani pacijenti mogu kontaktirati dr. Buljugića te dostaviti medicinsku dokumentaciju koja će biti besplatno poslana na Kliniku Acibadem, nakon čega će se dobiti preporuke za dalje liječenje i to besplatno.

"U Acibademovom FIFA sportsko-medicinskom centru Fulya liječili su se ili liječe gotovo svi najpoznatiji reprezentativci, nogometaši, košarkaši, odbojkaši, teniseri... Među njima su košarkaš Hidajet Turkoglu, Hasan Sas, Marsel Ilhan... Osim toga, Acibadem je medicinski sponzor sedam timova iz turske nacionalne nogometne lige, uključujući Fenerbahce i Besiktas", kaže dr. Buljugić.