Zdravlje
19

Jedete li iz dosade: Evo kako da spriječite neželjena "druženja sa frižiderom"

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U teoriji zvuči jednostavno, no razlikovanje gladi i jedenja iz dosade u praksi zna biti prava borba.

Ukoliko prečesto uhvatite sami sebe ispred otvorenog frižidera, pitajući se kako ste završili tu, evo nekoliko savjeta o tome kako da usvojite nove navike i spriječite neželjeni dobitak kilograma.

Budite svjesni toga šta radite

Psihologinja Susan Albers svojim klijentima sugeriše da budu svjesni svojih navika.

"Često jedemo i kad nismo gladni. To je jedenje iz navike i ono se najčešće veže za određeni period dana, a ako se uhvatite da nešto jedete 'nesvjesno' i kad niste gladni, obratite pažnju na to kako se osjećate u tom trenutku. Jeste li pod stresom? Je li vam dosadno? Ukoliko zaista niste gladni, onda nema razloga da jedete", pojašnjava Albers.

Pazite na vrijeme provedeno pred TV-om

Ukoliko niste planirali nikakav izlazak vani, odlazak kući i provođenje vremena uz TV može biti priličan izazov, budući da se za tu naviku uvijek veže grickanje često vrlo kaloričnih namirnica.

Probajte s vodom

Mnogi ljudi miješaju osjećaj gladi i žeđi. Ukoliko ste nedavno jeli i još uvijek niste sasvim siti, popijte čašu vode i sačekajte 20-30 minuta. Ukoliko ste i dalje gladni (a najvjerovatnije nećete biti), onda pojedite još nešto.

Jedite sjedeći

Kad jedete stojeći, niste svjesni količine hrane koju konzumirate, a hrana koju pojedete onako usput se ne smatra obrokom. Umjesto da stojite ispred frižidera, radije sjedite i objedujte na pravi način. Ovo će vam pomoći da razlikujete glad i dosadu, ali ćete primijetiti i da jedete manje ukoliko nema ničeg u okolini što vam odvlači pažnju.