Zdravlje
11

Jedanaest ključnih minerala potrebnih vašem tijelu

Klix.ba
Minerali su temelj dobrog zdravlja jer pomažu ključne funkcije organizma. Njihov nedostatak dovodi do zabrinjavajućih simptoma. Loša ishrana je najčešći uzrok nedostatka minerala u organizmu, a ljudima obično nedostaju željezo, jod i kalcij.

Zdrava ishrana ima ključnu ulogu jer tijelo ne proizvodi minerale prirodnim putem, što znači da morate kvalitetno jesti da bi osigurali dovoljne količine minerala. Ishrana koja uključuje svježe voće, povrće, jaja i ribu je dovoljna da vaš organizam dobije dovoljno minerala. Treba napomenuti da je uz to potrebno i najmanje sedam sati sna.

Kalcij

Preporučuje se dnevni unos 1.000 mg za žene i 1.200 mg za muškarce. Kalcij gradi i održava jakim kosti i zube, pomaže funkcije mišića, kontrolira funkcionisanje ćelija, komunikaciju i signalizaciju. Nizak nivo dovodi do osteoporoze i laganih lomova kostiju. Višak kalcija uzrokuje nelagodu, visok krvni pritisak, kamenac u bubregu i žuči. Kalcij se nalazi u bademu, smokvama, mrkvi, grožđicama, riži, bijelom luku, špinatu, indijskom orahu, papaji i celeru.

Kalij

Preporučuje se 2.000 mg dnevno za žene i muškarce. Važan je za funkciju nerava, mišićnu kontrakciju, održavanje krvnog pritiska u normali i zdrav balans vode u krvi i tjelesnim tkivima. Nedostatak uzrokuje napetost, umor i usporen rad srca. Pretjerana količina kalija dovodi do hipertenzije. Kalij se može naći u narandžama, bananama, kikirikiju, grahu, kokosu i špinatu.

Selen

Dnevno se preporučuje 70 mcg selena za muškarce i 55 mcg za žene. Selen pomaže u formiranju sperme, štiti ćelije od oštećenja i reguliše funkcije štitnjače. Osim toga, smanjuje rizik od raka prostate, pluća i debelog crijeva. Nedostatak selena izaziva slabost mišića, ubrzan rad srca i slabljenje imuniteta. Selen se nalazi u tunjevini, rakovima, žitaricama i začinima.

Natrij

Ženama je dnevno potrebno 1.300, a muškarcima 1.500 mg. Natrij pomaže u regulaciji vode u krvi i tkivima. Nizak nivo natrija dovodi do umora, osjećaja ravnodušnosti, mentalne konfuzije, mučnine i grčeva u mišićima. Natrij se nalazi u kuhinjskoj soli, soku od limete i mliječnim proizvodima.

Cink

Preporučena dnevna količina za muškarce je 15, a za žene 12 mg. Cink jača imunitet, moć reprodukcije i nervni sistem, a koristan je i u zgrušavanju krvi. Nedostatak uzrokuje dermatitis, abnormalnu trudnoću, loš vid te abnormalan osjećaj okusa i mirisa. Cink se može naći u crvenom mesu, bademu, kikirikiju, soji, mliječnim proizvodima, gljivama i suncokretu.

Hlorid

Preporučuje se 2.300 mg za žene i 2.000 mg za muškarce. Koristan je za zdravlje nervnog sistema, funkciju mišića, ravnotežu vode u krvi i tkivima. Manjak hlorida dovodi do slabljenja mišića, nepravilnih otkucaja srca, a remeti i funkciju bubrega. Hlorid je sadržan u brokulama, krompiru, soku od narandže, zelenom lisnatom povrću, bananama i paradajzu.

Bakar

Preporučuje se dnevna doza od 2 do 6 mg za žene i muškarce. Pomaže u metabolizmu željeza, formaciji crvenih krvnih ztnaca i cirkulaciji, kao i proizvodnji energije za ćelije. Nizak nivo dovodi do problema s cirkulacijom. Bakar se nalazi u kozijoj jetri, indijskom orahu, sjemenkama suncokreta, pšeničnim mekinjama i integralnim proizvodima.

Fluorid

Dnevno se preporučuje unos 4 mg za žene i 3 mg za muškarce, a on sprečava nastanak zubnog karijesa. Nedostatak dovodi do žutila zuba i usne šupljine, a fluorid s emože naći u čajevima, ribi, kao i pastama za zube i vodicama za ispiranje usta.

Jod

Preporučuje se 150 mcg dnevno za žene i 1.100 mcg za muškarce. Jod pomaže u stvaranju tiroidnih hormona, a nedostatak uzrokuje gušavost. Jod se nalazi u jodiranoj soli, morskim plodovima i morskim algama.

Željezo

Preporučena dnevna doza iznosi 10 do 12 mg za muškarce i žene. Željezo služi za transport kisika kroz tijelo putem crvenih krvnih zrnaca. Nedostatak dovodi do anemije, slabosti, promjene boje noktiju, depresije i gubitka pažnje. Višak željeza se pohranjuje u srcu i uzrokuje srčane probleme. Željezno se nalazi u zelenom lisnatom povrću, crvenom mesu, jajima, mesu peradi i soji.

Magnezij

Preporučuje se 10 do 12 mg za žene i muškarce. Pomaže funkcije mišića i živaca, umiruje ritam srca, a čuva i čvrstoću kostiju. nedostatak dovodi do visokog krvnog pritiska i problema sa srcem. Magnezij se nalazi u piletini, gljivama, špinatu, integralnim proizvodima, zelenom lisnatom povrću, bademima, grašku, avokadu, bananama, kiviju i škampima.