Predviđanja WHO-a
0

Japanke će u budućnosti biti najdugovječnije

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dječaci koji su rođeni danas u Evropi imaju šansu da dožive 77 godinu, a djevojčice 82, predviđanja su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kad je u pitanju životni vijek stanovništva.

U odnosu na one rođene 1990. godine, koji imaju šanse da dostignu 73., odnosno 78., godinu, zabilježeno je značajno produženje života i to najviše u Japanu.

Male Japanke bit će najdugovječnije, a mogle bi proslaviti i svoj 86. rođendan. Muškarci u maloj državi San Marino imaju najpovoljnije prilike. Bebe koje se danas rađaju živjet će i do 81, prenosi Daily Mail.

Ova predviđanja potpuno su suprotna onima koji vrijede za zapadnoafričku državu Sierra Leone. Tamo bi, naime, prosječan životni vijek muškaraca mogao trajati tek 39 godina.

Još u nekim afričkim zemljama situacija od 1990. godine naovamo nije optimistična. U Zimbabveu muškarci u prosjeku dožive 45., a prije 20 godina prosjek je bio 57. Kod žena je prosjek pao na 44.

Najveći problem predstavljaju bolesti kao što je malarija, te se stvari popravljaju tamo gdje pristižu lijekovi i medicinska oprema.

Tako naprimjer u Eritreji žene žive i do 65., a muškarci do 61., što je ogroman napredak za cijele 33 godine. U Liberiji su muškarci sa 29 skočili na 54 godine života, a dragocjenih 13 godina produžio se i život ženske populacije.

U Evropi najranije umiru Rusi, u 60. godini u prosjeku, i to najčešće zbog posljedica konzumacije alkohola.

U Francuskoj muškarci žive 77, a žene čak 84 godine, slično kao i u Italiji, Njemačkoj, te Australiji.

Život Amerikanki se sa prosječnih 79 (podaci iz 1990.) produžio na 81 godinu (2007.), a Amerikanaca sa 72 na 76.

Neki od najporaznijih podataka prikupljeni su u Afganistanu, zemlji razorenoj ratom, gdje muškarci žive oko 41 godinu, dok žene uspijevaju dosegnuti jednu godinu više.