Istraživanje
0

Jagode i borovnice za zdrav mozak i dugo pamćenje

Sarajevo-x.com
Bobičasto voće štiti mozak od starenja i umanjuje rizik od gubitka pamćenja, otkrili su američki naučnici.

Jagode, kupine i borovnice sadrže visok nivo biljnih spojeva polifenola, koji štite mozak. Naime, voće koje sadrži narandžasti, crveni ili plavi pigment umanjuje rizik od gubitka pamćenja i poboljšava kognitivnu funkciju mozga, tvrde naučnici na osnovu dvomjesečne laboratorijske studije provedene nad štakorima.

"Dobra vijest je da prirodni spojevi polofenoli koji se nalaze u voću, povrću i u orašastim plodovima imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje, te štite mozak od starenja", kazao je naučnik Shibu Poulose koji je predstavio studiju, prenosi "Daily Telegraph".

Poulose je dodao i to da polifenoli koji se nalaze u bobičastom voću pomažu određenim ćelijama, nazvanim mikroglije, koje učestvuju u odbrani organizma, čiste toksične proteine odgovorne za starenje, gubitak pamćenja i štite od mentalnog propadanja.

"Naše istraživanje je pokazalo da polifenoli u bobičastom voću zaista pomažu i štite aktivnu funkciju mozga. Naše istraživanje je prvo koje pokazuje pozitivan efekat konzumiranja bobičastog voća", kistakao je Poulose.

Također, naučnik je napomenuo da ljudi trebaju jesti cijele plodove, naravno svježe i oprane.