Zdravlje
0

Izgubite suvišne kilograme u 2008. godini

Sarajevo-x.com
Nova godina je već počela, a vi još niste čvrsto odlučili započeti vlastiti program mršavljenja kako bi se riješili viška kilograma nakupljenih za novogodišnje praznike. Poznata nutricionistkinja Joy Bauer osmislila je pet jednostavnih pravila ponašanja za one željne vitkije figure, pa se nadamo da će vam ona pomoći konačno donijeti tu odluku i ostvariti željeni cilj.

Lista pravila ponašanja za svaki program mršavljenja koju je sastavila nutricionistkinja Joy Bauer, a objavio Yahoo.com izgleda ovako:

  1. Razmišljajte pozitivno

Uspješan gubitak suvišnih kilograma svakako prvenstveno zavisi od vašeg stava prema tom problemu. Donesite konačnu odluku da želite smršati i jednostavno to i uradite.

  1. Zaboravite stare navike

Pročešljajte svoje kuhinjske ormariće i frižider, te bacite ili donirajte nezdravu i problematičnu hranu. Obavezno se riješite namirnica koje, čim počnete jesti, nikako ne možete prestati jesti. Napunite kuhinjske ormariće i frižider namirnicama sa niskim udjelom masnoće, voćem i zrnastim povrćem.

  1. Pažljivo isplanirajte svaki obrok

Svaku večer uzmite deset minuta za detaljno planiranje obroka za sutrašnji dan. Ovo je neophodno, jer vrlo često naši dani mogu postati haotični i prenatrpani raznim obavezama i dešavanjima, što nas primorava na konzumiranje visoko kalorične i masne hrane koja se brzo priprema.

  1. Nemojte zaboraviti jesti

Uvijek započnite dan sa laganim doručkom, a zatim nastavite jesti svakih četiri ili pet sati tokom dana. Na taj način ćete nivo šećera u krvi održavati stabilnim, što pomaže kontrolisati glad i žudnju za hranom. Za većinu ljudi ovaj korak podrazumijeva dobro uravnotežen doručak, ručak, poslijepodnevnu užinu i večeru.

  1. Krećite se

Obavežite se svaki dan na 30 minuta fizičke aktivnosti koja vam najviše odgovara. Prošetajte, učlanite se u fitnes klub, preskačite uže, vozite bicikl i slično.