Preporuke naučnika
11

Izgladnjujte se svaki drugi dan da biste živjeli duže

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Izgladnjujući sebe svaki drugi dan, živjet ćete duže, kažu naučnici. Grupa američkih naučnika tvrdi da ovakav režim prehrane može pomoći poticanju mozga na rad, kao i dobroj fizičkoj formi.

Američki nacionalni institut za starenje je saopćio da je njihovo istraživanje temeljeno na životinjama. Životinje kojima su davali hranu sa malo kalorija su živjele duže nego one koje su jele kaloričnu hranu.

Ovakav način prehrane je testiran i na ljudima, a rezultati pokazuju da štiti srce, krvni sistem i mozak, a preventivno djeluje i kada su u pitanju bolesti koje dolaze s godinama, poput Alzheimerove bolesti.

Naučnici su također pojasnili da su u jednoj grupi bili miševi koji su jeli svaki dan, dok su drugima davali hranu svaki drugi dan. Također, ona grupa kojoj je bila uskraćivana hrana je na dan kada je smjela jesti mogla konzumirati sve u neograničenim količinama.

Istraživači su analizirali mozak i jedne i druge grupe životinja, gdje se jasno vidjelo da je došlo do poboljšanja u njegovom radu kod onih koji su jeli svaki drugi dan.

Naučnici su još ranije utvrdili da unošenjem manje kalorija i hrane u organizam, možete sami sebe sačuvati od obolijevanja od raka, prenose američki mediji.