Zdravlje
23

Italijani bi mogli zabraniti roditeljima da djecu odgajaju na veganskoj ishrani

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Veganska ishrana ima dosta zdravstvenih dobrobiti za odrasle, ali trenutno se vodi debata o tome da li je dobra za djecu, pogotovo ako roditelji ne ulažu potreban trud da im djeca dobiju dovoljno hranjivih tvari.

Iz tog razloga je stranka Forza Italia predložila zakon prema kojem bi roditelji koji djecu mlađu od 16 godina podvrgnu veganskom režimu ishrane mogli otići u zatvor na barem godinu dana. Roditelji bi u zatvoru mogli ostati četiri godine ako dijete dobije zdravstvene probleme, a sedam u slučaju smrti djeteta.

U Italiji su se u posljednjih godinu i po desila četiri slučaja gdje su djeca vegani završila u bolnici zbog neuhranjenosti.

"Nemam ništa protiv veganstva sve dok je to slobodan izbor koji načine odrasli ljudi", rekla je za Reuters Elvira Savino, parlamentarka koja stoji iza predloženog zakona.

Trenutno ne postoji dovoljno istraživanja koja se bave utjecajem veganskog sistema ishrane na djecu. Neke studije kažu da su takva djeca manja, ali i dalje u rangu normalnog, no više istraživanja je potrebno kako bi se formirali bilo kakvi zaključci.