Zdravlje
4

Italija: Krađa hrane nije zločin ukoliko ste u nevolji

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Zakon u Italiji nalaže da krađa hrane ukoliko ste u nevolji, nije zločin. Roman Ostriakov (36) nije sebi mogao priuštiti nešto za jelo, tako da je ukrao sir i kobasice iz supermarketa u Đenovi 2011. godine.

Policija ga je privela, proglasila krivim i naložila mu da plati kaznu od 100 eura, kao i da mora ležati u zatvoru šest mjeseci. Žalbeni sud je potvrdio odluku.

Ove sedmice, Ostriakova i slične sudbine su se promijenile. Najviši sud Italije izdao je odluku da krađa esencijalne hrane iz teške nužde nije zločin. Italijanski list La Stampa na naslovnoj strani pozdravlja usvajanje ove odluke i smatra da pravo na opstanak prevladava nad imovinom. Ovakav zakon u potpunosti se kosi s onim iz Sjedinjenih Američkih Država.

Alec Karakatsanis, bivši javni advokat iz Washingtona i suosnivač neprofitne organizacije koja se bori za nejednakost u pravnom sistemu SAD-a, rekao je da je ovakva odluka suda u Italiji uzdrmala vanjsku politiku SAD-a i dovela do ponovnog razamtranja slučaj Michaela Riggsa (25) , koji je ukrao vitamine iz prodavnice u Kaliforniji.

Riggs je bio beskućnik kojeg su na krađu natjerali beskućništvo i glad, a Vrhovni sud SAD-a izrekao mu je zatvorsku kaznu. U SAD-u i zemljama sa sličnim sistemima krivičnog pravosuđa u kojima većina slučajeva ne ide na suđenje, ovakve odluke su neuobičajene iz proceduralnih razloga. Mnogo ovakvih slučajeva u Americi ne završava na dugim suđenjima, a osoba se odmah izjašnjava o krivici. Vrlo rijetko se dešava da apelacioni sud u SAD-u donese odluku kao što je slučaj u Italiji.