Zdravlje
0

Istraživanje: Pojedini lijekovi povećavaju rizik od demencije

Anadolija
Američki naučnici otkrili su da lijekovi koje su starije osobe uzimale protiv depresije, alergije i inkontinencije, a koji sadrže sastojak antikolinergik, mogu znatno povećavati opasnost od nastanka senilnosti.

Dr. Shelly Gray s Univerziteta u Washingtonu uradila je istraživanje na 3.500 osoba starijih od 65 godina. Istraživanje je tretiralo osobe koje su pomenuti lijek uzimali u visokim dozama ili duži vremenski period, tj. najmanje tri godine. 

Doktorica je u okviru istraživanja tražila od drugih doktora koji su propisivali lijek sa antikolinergikom da prate pacijenta i ukoliko je to potrebno propiše mu drugi lijek ili umanji dozu istog lijeka. Porodice nekih pacijenata dozvolile su obdukciju i ispitivanje mozga nakon smrti pacijenta tako da su ustanovljene promjene koje lijek izaziva na mozgu. 

Ipak, naučnici su preporučili pacijentima da se paniče i da ne odustaju od lijeka. Kako je istaknuto, rezultati istraživanja ukazuju na to da bi se pojedini lijekovi morali koristiti znatno opreznije. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "JAMA".