Zdravlje
0

Island: Cigarete uskoro samo u apotekama

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Islanđani bi uskoro mogli da se suoče s novom mjerom zaštite zdravlja, ovaj put preko zakona o pušenju, a cigarete bi nabavljali samo u apotekama.

Prema nacrtu zakona, o kome se sada raspravlja, cigarete bi ubuduće mogle nestati u supermarketima, na benzinskim pumpama, šopovima i kioscima.

Samo će još apoteke imati cigarete i prodavaće ih samo na osnovu ljekarskog atesta, prenosi bečki dnevnik Standard.

Veliki broj stanovnika je 2008. napustio Island, poslije kraha islandske ekonomije. U zemlji s ukupno 318.000 stanovnika takav odliv građana veoma je zabrinjavajući, pa se sada vlasti posebno brinu o zdravlju preostalih stanovnika.

Islandski parlament će pokušati da zemlju uvede u doba bez pušenja.

Pušači će biti proglašeni zavisnicima i imaće obavezu redovno da posjećuju ljekare, koji će imati zadatak da svoje pacijente, uz terapije odvikavanja i objašnjenjima, odviknu od pušenja.

Ukoliko ništa ne pomaže, ljekar će ispisati recept kojim pacijent može u apoteci da kupi cigarete. Inače cigarete neće pojeftiniti tom mjerom, jer, za razliku od lijekova, neće spadati pod subvencionisane proizvode koje nude apoteke.

Građani će, ukoliko ovaj zakon stupi na snagu, morati da se odviknu od pušenja, jer na osnovu geografskog položaja, nije moguće na brzinu preći granicu do automata za cigarete u neku susjednu zemlju ili čekati na švercere, kojima se dug put neće isplatiti.

Zbog ovih činjenica, primjena zakona, za razliku od drugih evropskih zemalja, neće doživjeti neuspjeh zbog nedostataka u primjeni i kontroli.

Bivša ministrica zdravlja Siv Fridleifsdottir inicirala je nacrt zakona, koji podržavaju poslanici svih pet partija, prenose agencije.

Island je zemlja koja je daleko naprednija od ostalih kada je riječ o odvikavanju od pušenja. Tako je 1991. još 30 posto stanovništva redovno pušilo, a danas je broj opao na 15 posto.

I povećanje poreza na duhan i manji budžeti Islanđana od 2008. treba da doprinesu daljem odustajanju od cigareta. Danas na Islandu pakovanje cigareta košta 900 islandskih kruna (5,41 eura).