Zdravlje
0

Indijski hirurg sterilisao više od četvrt miliona ljudi

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Indijski hirurg koji drži svjetski rekord po broju obavljenih sterilizacija, planira da uskoro završi karijeru pošto je tokom 30 godina rada sterilizovao više od četvrt miliona ljudi.

Doktor Lalit Mohan Pant (55), ljekar u državnoj bolnici u indijskoj državi Mađa Pradeš, svjetski je rekorder po brzini obavljanja sterilizacija - uspio je da operiše 816 pacijenata za jedan dan.

Vlada Indije obećala je da će finansirati otvaranje novog medicinskog koledža koji će predvoditi Pant, gdje će hirurzi učiti tehniku sterilizacije, objavljeno je na internet stranici Lenta.ru. Pant je tokom karijere obavio oko 275.000 sterilizacija, kako muškaraca, tako i žena.

Najviše je bilo u 2010. kad je sterilisao 27.588 osoba, uglavnom u saveznoj državi Mađa Pradeš čija vlada provodi agresivan program kontrole rađanja.

Pojedine indijske savezne države, kao što je Radžastan, pokrenule su kampanje za borbu protiv prenaseljenosti, u okviru koje svi Indijci koji se dobrovoljno podvrgnu sterilizaciji, dobijaju nagrade kao što su automobili "tata nano", motocikli, televizori i kuhinjski aparati.

Pant, koji ima dvije kćeri i koji je prije deset godina i sam imao vasektomiju, rekao je da je mogao da uz pomoć laparoskopa podveže jajovode za svega 20 sekundi, dok mu je za sterilizaciju muškaraca obično bilo potrebno oko dva minuta.

Doktor je, kako je rekao, razvio sopstvenu tehniku obavljanja tih operacija "bez krvi, bez reza, bez šava, bez boli".

Pant je insistirao da niko od njegovih pacijenata nije bio prisiljavan da obavi sterilizaciju i da je taj program pomogao da se smrtnost novorođenčadi u Mađa Pradešu, sa 76 miliona stanovnika, smanji za 28 posto.

"Najveći izazov s kojim se svijet suočava je eksplozija stanovništva. Sljedeća generacija osetit će posljedice, a već i sad je prisutan ogroman pritisak na čovjekovu okolinu", rekao je Pant.