Zdravlje
0

Indija suočena sa velikom smrtnošću pušača

Sarajevo-x.com
Istraživanje izvršeno od strane Medicinskog časopisa Nove Engleske predviđa da će do 2010. u Indiji umirati milion ljudi godišnje. Studija je upozorila da ako se ne preuzmu hitne akcije, broj smrtnih slučajeva uzrokovanih pušenjem porasti, izvještava BBC.

Istraživanje predviđa da bi pušenje uskoro moglo biti odgovorno za 20 posto smrti kod muškaraca u 5 posto smrtnih slučajeva kod žena između 30 i 69 godina.

Istraživači su izračunali da muškarci koji puše bidi, male ručno motane cigare uobičajene u Indiji, skrate pušenjem život za šest godina.Muškarci koji puše cigarete normalne veličine skraćuju svoj život za deset godina. Žene koje puše bidi skraćuju život u prosjeku za osam godina.

Brojke su bazirane na istraživanju smrtnih slučajeva vršenom od strane 900 istraživača na terenu. Istraživanje je uključilo 1,1 miliona obitelji širom Indije.

Među muškarcima koji su umrli u dobi između 30 i 69 godine života, pušenje je uzrok 38 posto smrti od tuberkuloze, 32 posto smrtnih slučajeva raka, te 20 posto smrti od krvožilnih bolesti.