Zdravlje
10

Ima samo 15 godina, a zbog rijetke bolesti izgleda kao žena od 45

Klix.ba
Jolene, Zara, Tracey
Jolene, Zara, Tracey
Zara Hartshorn iz Velike Britanije izgleda kao 45-godišnja žena, a ima samo 15 godina.

Zara pati od rijetke neizlječive bolesti, koja čini da izgleda mnogo starije od svojih vršnjaka.

Od ovog genetskog defekta pati samo 30 osoba u Velikoj Britaniji, a osim Zare, od ove bolesti pate i njena sestra i majka.

Iako ima veliku podršku porodice i familije Zara se morala suočiti sa surovom realnošću i svakodnevnim zadirkivanjem, bila je čak i žrtva premlaćivanja.

Napadnuta je u autobusu jer je koristila dječiju kartu, a nije mogla dokazati da ima samo 15 godina. Kada je krenula u školu zamijenili su je s učiteljicom.

Zara je odlučila progovoriti i boriti se za podizanje svijesti o ovoj bolesti.

"Ponekad sam veoma ljuta, ali radim sve poput normalnih 15-godišnjih djevojčica i ne dozvoljavam da me to rastuži", kaže Zara koja boluje od lipodistrofije.

"Odrastanje s lipodistrofijom je veoma teško. Djeca su postala okrutna kada sam krenula u osnovnu školu, vrijeđali su me i morala sam promijeniti školu. Tek sam u srednjoj školi pronašla prijatelje koji su me prihvatili ovakvu kakva jesam", rekla je Zara.

Do sada su joj ispala četiri zuba, a vremenom planira uraditi zatezanje lica. Primorana je koristiti injekcije kolagena kako bi ojačala.

"Nekada sam koristila mnogo šminke, ali sada sam prihvatila sebe, jer neki ljudi izgledaju gore od mene", ističe ova djevojčica i dodaje kako nema problema s dječacima te da im se dopada.

"Imala sam nekoliko momaka i sviđala sam im se zbog svoje ličnosti, a ne izgleda", kaže Zara.