Zdravlje
47

I naša koža voli vježbanje: Znojenje pomaže našoj koži da duže ostane mlada

Klix.ba
Navala adrenalina u tijelu koju osjetite nakon trčanja, vježbanja ili sesije joge, a koja uzrokuje rumene obraze, možda je prva stvar koju primijetite nakon vježbanja, no to nije jedini benefit fizičke aktivnosti.

Pored najočitijih blagodati vježbanja (boljeg raspoloženja, gubitka kilograma i čvršćeg, jačeg tijela), fizička aktivnosti ima još benefita.

Vježbanje omogućava koži da duže zadrži mladolik izgled.

I iako znojenje nije praktično i može vam se činiti kako vas uporava, ono je neophodno, pa čak i poželjno. Znojenje možemo shvatiti i kao određenu vrstu kupelji, budući da se znojenjem otvaraju začepljene pore, čime se omogućava toksinima da izađu vani.

Najvažnija stvar nakon znojenja jeste tuširanje, čime se onemogućava porama da se ponovo zatvore sa svim svojim nečistoćama.

Jeste li znali kako znoj ima antibakterijsko dejstvo? Jedno nedavno istraživanje je pak pokazalo kako znoj sadrži prirodni antibiotik koji ubija bakterije kako što su E. coli i stafilokok.

Vježbanje podstiče cirkulaciju i protok krvi u čitavom tijelu, pa tako i u koži, tako da ga možemo posmatrati kao čišćenje kože iznutra.

Vježbanje smanjuje i stres: fizička aktivnost pomaže u održavanju normalnog nivoa kortizola, hormona koji se povezuje sa stresom.

Povišeni kortizol veže se za pojačanu proizvodnju sebuma, što znači više akni. Pored toga, on uzrokuje manjak kolagena u koži, što može dovesti do obješene kože i pojave bora.