Zdravlje
2

Hrana koju morate naučiti voljeti

Klix.ba
Mnogi od nas imaju listu hrane koju ne vole jesti, ali se na toj listi često nalaze namirnice koje su korisne za zdravlje. Ukoliko se ne unose, tijelo ne dobija potrebne hranjive sastojke. Stoga je važno da "zavolite" i hranu koja vam se ne sviđa.

Gljive

Osim ako niste alergični, gljive nemojte izbjegavati. Potrudite se da postanu dio vaše ishrane, jer su gljive bogate proteinima, vitaminima B i vitaminom D.

Celer

Celer je povrće bogato vitaminom K, kalijem i folnom kiselinom. Ovo je povrće poznato po tome što snižava krvni pritisak, a ne sadrži mnogo kalorija. Celer možete unostiti u supi.

Prokulice

Prokulice su bogate vitaminom K, C i omega-3 masnim kiselinama. One pomažu u borbi protiv supstanci koje uzrokuju rak. Birajte uvijek svježe prokulice i nikada ih nemojte prekuhati.

Riba

Ukoliko vas odbijaju miris, oblik ili kosti ribe, to morate prevazići. Riblje meso je izvor proteina i omega-3 masnih kiselina, što je veoma korisno za srce i mozak. Za bolji okus riblje meso možete marinirati.

Paradajz

Neki ljudi ne vole svježi paradajz, ali srećom nemaju problem da ga jedu u sosu ili u kuhanoj varijanti. Srećom po njih, naučnici tvrde da se antioksidant likopen bolje apsorbuje u organizmu kada se paradajz jede kuhan. Likopen sprečava nastanak bolesti srca i raka.

Avokado

Avokado se može činiti neukusnim, ali se radi o zaista zdravom voću bogatom vitaminom E, kalijem i esencijalnim masnim kiselinama. Koristan je za kožu i srce. Avokado se može miješati sa sokom od limuna, uljima i začinima. Ta mješavina je zdrava alternativa za majonezu.

Puter od kikirikija

Puter od kikirikija snižava nivo holesterola i sprečava nastanak bolesti srca. Može se dodavati u različite salate.