Australska studija
0

Hormon estrogen potencijalni lijek za rak prostate

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ženski hormon estrogen mogao bi da bude ključni sastojak uspješnog liječenja raka prostate, zbog kojeg veliki broj muškaraca širom svijeta godišnje izgubi život. Rast raka prostate obično je povezan sa androgenim muškim hormonima, kao što je testosteron, kaže se u studiji Univerziteta Moash u Victoriji u Australiji.

"Ovo je mnogo važan dio slagalice koja će pomoći daljim medicinskim istraživanjima na ovom polju. Sve u svrhu da se pomogne muškarcima kod kojih je rak prostate u kasnijoj fazi", rekao je za Daily Mail jedan od saradnika u istraživanju dr. Gail Risbridger.

Estrogen povezuje specifične receptore na površini ćelija, odnosno molekule koje prave biohemijske reakcije, kad se stimulišu. Beta estrogen receptor uzrokuje da kancerogene ćelije počine samoubistvo kad su aktivne, pokazalo je ovo istraživanje.

Uobičajeni hormonski tretamni za rak prostate uključuju blokiranje efekata androgenih hormona. Ova procedura se primjenjuje godinama.

Australski naučnici su razvili novi lijek koji selektivno cilja beta estrogen receptore. Ovaj lijek ne samo da sprečava rast raka prostate, već ubija i kancerogene ćelije koje su otporne na uobičajene tretmane.

Nakon što su vršili eksperimente na životinjama, naučnici su ponovili istraživanje koristeći ljudske ćelije i tkivo prostate kod koje su pronađene kancerogene ćelije.

Iako je ova teorija u ranoj fazi, lijekovi bazirani na estrogenu obećavaju ljudima koji boluju od raka prostate u kasnoj fazi nadu u ozdravljenje i život.