Tvrdnje bivšeg homeopate
1

Homeopatija je beskorisna

Sarajevo-x.com
Homeopatski napici ne mogu pomoći u liječenju i neetično je propisivati ih, tvrdi profesor komplementarne medicine Edzard Ernst.

On tvrdi da homeopatija nema nikakve logike i optužuje homeopate da obmanjuju svoje pacijente. Nacionalni zdravstveni servis Britanije troši oko četiri miliona funti godišnje na homeopatiju, uprkos pozivima Britanske medicinske asocijacije da ukine takvo finansiranje.

Homeopati tvrde da ta disciplina sprečava i liječi bolesti koristeći razblažene materije koje bi u većoj koncentraciji izazvale simptome oboljenja.

Homeopati također veruju da što je koncentracija lijeka veća, to je rastvor moćniji, pa se sastojci u malim količinama miješaju sa vodom ili alkoholom.

No, profesor Ernst tvrdi da, kada bi i samo mali homeopatski rastvor bio drugačiji od čiste vode, to ne znači da bi lijek bio učinkovit.

"I voda u mom sudoperu se razlikuje od čiste vode nakon pranja, ali to ne znači da je dobra za moje zdravlje", napisao je Ernst u časopisu Society of Biology.

On je nekadašnji homeopat koji sada istražuje komplementarnu medicinu na Exeter univerzitetu i smatra da bi homeopastki lijekovi mogli biti opasni, ukoliko bi ih ljudi uzimali umjesto konvencionalnih, koji su dokazano efikasni.