Nutricionisti zabrinuti
0

Hit dijeta OMG opasna po zdravlje

Klix.ba
Nova hit dijeta popularna među tinejdžerkama zabrinula je roditelje i nutricioniste. Dijeta nazvana OMG (O moje Bože) savjetuje ležanje u ledeno hladnim kupkama, nekonzumiranje voća i ispijanje crne kafe prije fizičke aktivnosti.

Knjiga "Šest sedmica do 'O moj bože': budite mršavije od svih vaših prijateljica", koja propagira kontroverznu dijetu, oborila je s trona popularnosti sve prijašnje dijete i postala broj jedan među tinejdžerkama.

No, nutricionisti i roditelji zabrinuti su da će ova dijeta izazvati epidemiju poremećaja u ishrani. Psihologinja Deanne Jade kaže da je bila užasnuta principima ove dijete.

"Tinejdžeri će pokušati sve pa će tako satima sjediti u hladnoj kupki ako im to kažete. Ova dijeta koristi psihologiju protiv ranjivih mladih ljudi", ističe Jude te upozorava da sjedenje u hladnim kupkama može ozbiljno naštetiti imunološkom sistemu.

"Kafa stimulira nadbubrežne žlijezde, ispire minerale i vitamine iz tijela i oštećuje štitnjaču. Na ova način može da se ošteti tijelo, mozak i izgubiti apetit za sva vremena", upozorava Jude.

Stručnjak za mršavljenje Ian Campbell tvrdi da ova knjiga podtsiče ekstremno ponašanje.

"Osim toga, vrlo malo efekta može imati na gubljenje kilograma. Ovo je samo još jedan pokušaj da se proda veliki broj knjiga i ne preporučujem je", kaže Campbell.

Autor knjige je trener i glumac Paul Khanna. On tvrdi da knjiga nije usmjerena ka tinejdžerima, jer smatra da niko ko nema najmanje 16 godina ne bi trebao ići na dijetu.