Oprah oduševljena
0

Hit dijeta bazirana na genima

Sarajevo-x.com
Osobe koje većinu svog života provode pateći se sa tjelesnom težinom, prema mišljenju gurua za dijete doktora Petera D'Adama konačno mogu odahnuti, jer za višak kilograma krivi su geni.

Američki stručnjak za dijete u svojoj novoj knjizi, naime, tvrdi kako naši geni diktiraju zbog koje vrste hrane ćemo se udebljati, te zbog toga navodno neki od nas teže i sporije gube kilograme, čak i kada se pridržavaju posebnih režima ishrane.

Knjiga "The GenoType Diet" na policama knjižara trebala bi se naći već u januaru, a u njoj autor nudi podjelu na šest genetičkih tipova i odgovarajući režim ishrane za svaku grupu.

"Svi mi pripadamo jednom od šest osnovnih tipova gena, ali ne treba vam nalaz krvi da biste saznali kojem tipu pripadate. Fizičke karakteristike poput oblika tijela i zdravstvenih problema mogu pružiti dovoljno informacija", objasnio je za Daily Mail doktor D'Adamo.

Također je naglasio kako se svaki genotip suočava s vlastitim problemima oko tjelesne težine i metabolizma, te upravo zato svaka grupa ljudi treba imati vlastiti plan ishrane.

Svoju novu tehniku američki doktor je razvio oslanjajući se na ranije popularnu dijetu baziranu na krvnim grupama.

Slavna američka TV voditeljica Oprah Winfrey, čija tjelesna težina godinama značajno varira, navodno je oduševljena novom metodom. Da li će joj ishrana prilagođena njenim genima konačno pomoći u vječnoj borbi protiv viška kilograma, svakako ćemo uskoro saznati.