Slučajno otkriće
1

Hidratantne kreme mogu izazvati rak

Sarajevo-x.com
Hidratantne kreme koje milioni ljudi koriste svakog dana mogu uzrokovati neke vrste raka kože, navodi se u studiji američkih dermatologa.

Dosad je testirano par hidratantnih krema s visokom zaštitnim faktorom od štetnih UV zraka koje su bile glavni krivac za izazivanje tumora na koži. Testovi izvedeni na laboratorijskim miševima otkrili su da upotreba ovih krema može povećati kancerogeno djelovanje sunčevih zraka.

Do ovog otkrića naučnici su došli slučajno, tražeći u kofeinu tvari koje bi mogle biti potencijalno korisne za kožu. Običnu hidratantnu kremu pritom su miješali s kofeinom i testirali na miševima izloženim UV zrakama.

Uvidjevši da se broj tumora povećao čak 69%, isti eksperiment uradili su i s još tri različite hidratantne kreme, ali rezultat je bio isti.

Dobra vijest je da nijedan od ovih tumora nije bio zloćudan te da melanom, najkobniji oblik raka kože nije bio izolovan u eksperimentima.

Slijedeći korak je istraživanje o implikacijama ovih studija na čovjeka, ističu u američkom žurnalu za istraživačku dermatologiju.