Istraživanje
0

Gusta krv bit će razrjeđivana jakim magnetima

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Istraživanje naučnika sa švedskog Univerziteta u Upsali pokazalo je da će gusta krv ubuduće biti razrjeđivana jakim magnetima, a ne lijekovima.

Ova studija, čije rezultate nazivaju revolucijom u liječenju, objavljena je u Žurnalu američke medicinske asocijacije, te na kongresu Evropskog kardiološkog društva.

Tim je provodio dva odvojena istraživanja kojima je bilo obuhvaćeno 2.000 ljudi. Mjerili su nivo enzima "cathepsina S", koji je uključen u razbijanje proteina. 

Istraživanje je trajalo 12,5 godina, a otkriveno je da su oni s najvišim nivoima "cathepsina S' imali više vjerojatnosti da će umrijeti od onih s nižim, ili oko polovice te razine.

Studijom se tako došlo do prvoga prepoznatog markera povezanog s bolestima srca i s rakom, piše američki "Time". Naučnici su se usredsredili baš na taj enzim, jer su ga ranije studije povezale s arterosklerozom ili začepljenjem i otvrdnućem arterija, koje povećavaju rizik od bolesti srca.

U studijama na životinjama, miševi bez gena za "cathepsina S" razvili su manje srčanih bolesti, i što je zanimljivo, manje raka, u poređenju sa životinjama koje su imale gen.

Istraživanja kod ljudi pokazala su i da debele osobe imaju tendenciju da imaju više nivoa "cathepsina S", i da, ako izgube na težini, njegov nivo pada.
Jedan od naučnika Johan Arnlov kaže kako se još ne može reći može li "cathepsina S" biti koristan u predviđanju ko je izložen najvećem riziku od srčanih bolesti, ili da li nivo tog enzima u krvi može postati rano upozorenje za rak.