Ključno za zdravlje gojaznih osoba
0

Grožđe i vino pomažu u sagorijevanju masnoća

Sarajevo-x.com
Sastojak pronađen u crvenom vinu može da se bori sa negativnim efektima gojaznosti i može smanjiti rizik ove bolesti kod starijih osoba, pokazuje nova studija. Kada ga uzimate stalno, prirodni sastojak poznat kao resveratrol, pronađen u vinima, grožđu i kikirikiju, ima isti efekt kao niskokalorične dijete.

Profesor Patrick Schrauwen sa Univerziteta u Maastrichtu, Holandija, koji je vodio studiju, rekao je da je utjecaj resveratrola na gojazne osobe mali, ali da je značajan.

"Mislimo da je pozitivna stvar to što je veoma učinkovit u usporavanju metabolizma, a u isto vrijeme pomaže sagorijevanju masti. Još uvijek testiramo da li se sastojak mora uzimati svaki dan u malim dozama ili na neki drugi način", rekao je profesor Schrauwen, prenosi Teleraph.

Dodao je da su uzbuđeni zbog toga što su otkrili koji sastojak pomaže gojaznim osobama, jer je problem gojaznosti sve više u porastu. Smanjenje metabolizma u njihovom slučaju nije loša stvar, jer to znači da će imati manje potrebe za unos hrane, a da će metabolizam biti efektniji.

Resveratrol može smanjiti salo jetre, krvni pritisak kao i nivo šećera. Vino pomaže sagorijevanju masti i smanjuje rizik nekih bolesti koje su moguće u starijoj dobi kao što su Dijabetes tip 2 i karcinom.

Naučnici sugerišu da pretjerano konzumiranje vina ili bilo kojeg drugog alkohola više šteti nego što je korisno, ali da bi se resveratrol možda mogao izdvojiti u kapsule koje bi se redovno uzimale.