Istraživanje naučnika
157

Grlite drage ljude i sačuvajte zdravlje

Klix.ba
Grlite voljene osobe i tako sačuvajte i svoje zdravlje, savjetuju naučnici. Naime, istraživanje je pokazalo da kada zagrlite dragu osobu oslobađate hormon oksitocin i na taj način snižavate krvni pritisak, a istovremeno se oslobađate stresa i osjećaja tjeskobe. Također, izražavanjem ljubavi i grljenjem poboljšavate svoje pamćenje.

Naučnici s Univerziteta u Beču tvrde da samo istinski zagrljaj pomaže. Ukoliko nekoga grlite čisto iz pristojnosti, onda možete izazvati potpuno suprotni efekt.

Oksitocin, koji proizvodi hipofiza, poznat je i kao hormon ljubavi, jer od nivoa tog hormona ovisi koliko ste društvena osoba. Što viši nivo oksitocina imate lakše se povezujete s drugim osobama i vjerujete im.

Naučnici su otkrili da kada grlite drage ljude postajete osjećajniji.

"Kada grlite ljude koje volite i kojima vjerujete, a osjećaji su uzajamni, učinak je pozotivan", kazao je neurolog Jurgen Sandkuhler.

No, kada zagrlite osobe koje ne poznajte dovoljno i prema kojima ne gajite pozitivne osjećaje, efekt je potpuno suprotan i čak dovodi do stresa, smatraju naučnici, tvrdeći da kampanja "Besplatni zagrljaji", koja se provodi u mnogim gradovima svijeta, uopće nije učinkovita.