Zdravlje
4

Gradovi u Iranu i Indiji najzagađeniji na svijetu

Klix.ba
Oblast Noida u Indiji
Oblast Noida u Indiji
Indija je dom četiri od pet gradova u svijetu s najzagađenijim zrakom, saopćila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Ali dok WHO stručnjaci upozoravaju da se Indija suočava s velikim izazovima, mnoge zemlje su toliko loše da nemaju sistem za praćenje i nisu mogle biti uključene u postojeće rangiranje.

Glavni grad Indije New Delhi je deveti nazagađenijii grad u svijetu, mjereno po visini čestica ispod 2,5 mikrograma, koje se mogu naći u svakom kubnom metru zraka. Štetne čestice mogu izazvati rak pluća, moždani udar i dugoročne bolesti srca. WHO kaže da se više od sedam miliona preranih smrti javlja svake godine upravo zbog zagađenja zraka.

New Delhi je najlošije bio rangiran i u 2014. godini. Maria Neira, šefica za javno zdravlje, ekološke i socijalne odrednice, pohvalila je Indijsku vlada za izradu nacionalnog plana koji se bavi problemom kada drugi to nisu u stanju.

"Vjerovatno neki od najzagađenijih gradova na svijetu nisu uključeni u našu listu. samo zato što su tolko loši da nemaju ni dobar sistem za praćenje kvaliteta zraka", rekla je ona.

Najčešći uzroci zagađenja zraka su veliki broj automobila, posebno dizel gorivo, grijanje i hlađenje velikih objekata, upravljanje otpadom, poljoprivreda i korištenja ugljena ili dizel agregata za napajanje. U prosjeku, nivo zagađenja pogoršao se za osam posto između 2008. i 2013. godine, iako je većina gradova u bogatim zemljama poboljšala stanje zraka u odnosu na isti period.

Istraživanje SZO, koje je sprovedeno u 3.000 urbanih područja, pokazuje da samo dva posto gradova siromašnijih zemalja ispunjava standarde SZO u pogledu kvaliteta zraka u odnosu na 44 posto bogatijih gradova, koji ispunjavaju te kriterije.