Zdravlje
0

Godinjak: Žene moraju redovno raditi Papa test

FENA
Specijalist iz oblasti ginekologije i profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu Zulfo Godinjak kazao je Agenciji FENA da je posljednjih godina veliki broj žena svjestan potrebe da urade Papa test, koji otkriva premaligna stanja, odnosno promjene na grliću materice, ali i naglašava važnost konstantnog isticanja tog testa za zdravlje žene.

"Promjene na grliću materice se lako liječe ako se otkriju na vrijeme. Ako se redovno ne kontrolira, odnosno zapusti može preći u karcinom. Ukoliko je nalaz uredan dovoljno je jednom godišnje uraditi PAPA test, u nekim državama je to svake dvije godine", kazao je prof.dr. Godinjak. Dodao je da je ta vrsta testa kod nas dostupna u ginekološkim ambulantama.

Profesor Godinjak je mišljenja da je kod nas ta oblast medicine na zavidnom nivou, ali i da je potrebno više raditi na informiranju javnosti o značaju PAPA testa.

Medicinski fakultet u Sarajevu i grčka ambasada u Sarajevu organizirali su danas na toj visokoškolskoj ustanovi naučni skup posvećen suvremenim trendovima u onkološko-ginekološkoj patologiji. O značaju Papa testa na konferenciji je govorio prof. Godinjak.

Ginekološka metoda skrininga poznata kao Papa test je otkriće od velike važnosti za žene. Tu metodu osmislio je grčki profesor medicine, istražitelj i biolog Georgios Papanikolaou što mu je omogućilo da otkrije premaligna stanja. To je omogućilo liječenje, tako izbjegavajući razvoj raka grlića materice. Georgios Papanikolaou je 1950. dobio nagradu Albert Lasker za kliničko medicinsko istraživanje.