Štetna svjetlost
0

Gledanje TV-a kasno navečer vodi depresiji

Sarajevo-x.com
Djeca koja do kasnih noćnih sati gledaju televiziju imaju rane simpotome depresije, upozoravaju naučnici.

Dokazano je da previše umjetne svjetlosti noću vodi do promjena raspoloženja i simptoma sličnih depresiji, kao što je nedostatak energije i entuzijazma.

Tim stručnjaka sa Univerziteta Ohio vjeruje da se ovako može razjasniti zašto se nivo depresije povećava sa većom izloženošću svjetlu, piše Telegraph.

Studija nad miševima pokazala je da oni koji su u prostoriji proveli 24 sata dnevno pod umjetnim svjetlom pokazuju znake depresije više nego oni koji su boravili pod sunčevom svjetlošću.

Naučnici ističu kako je potrebno više pažnje posvetiti svjetlu kojem smo izloženi jer ono direktno utječe na emocionalne probleme kod ljudi. Potvrdio je to i profesor neurologije i psihologije Randy Nelson.

Rezultati studije bit će objavljeni u magazinu Behavioural Brain Research, a naučnici tvrde da ovo ima praktične implikacije.

"To je važno za ljude koji rade noćne smjene i za djecu i ostale koji dokasno gledaju televiziju", kaže Laura Fonken, jedan od autora studije i dodaje kako izbjegavanje svjetla nije pomoglo uklanjanju simptoma.