Vjerovali ili ne
0

Glad nas čini sretnim

Sarajevo-x.com
Suprotno uvriježenom mišljenju, glad nas čini sretnim ili je, u najmanju ruku, ozbiljan motivator koji nas pokreće da konačno pronađemo nešto jestivo.

Kad tijelo primijeti da treba nove kalorije, nivo hormona koji se zove ghrelin raste, a to, kako kažu naučnici dovodi do olakšanja stresa.

Prema pisanju Live Science-a, istraživanje provedeno na miševima kroz različite metode, uključujući restrikciju kalorija i davanje injekcija sa ghrelinom, pokazalo je da ova pretpostavka ima smisla.

Oni kod kojih je ovaj hormon bio na niskom nivou djelovali su deprimirani i kad su stavljani u duboku vodu, nisu se pretjerano trudili da plivaju. Kad su ubačeni u lavirint, samo bi se okretali prema ulazu, a kad bi stavljeni zajedno sa drugim miševima, držali su se po strani. Suprotno tome, pokazalo se da su miševi sa visokim nivoom ghrelina energično plivali u dubokoj vodi, tražeći izlaz. Također su bili voljni da istražuju svoju okolinu i bili su mnogo društveniji.

Smatra se da je njihovo ponašanje analogno ljudskom, što je i objavljeno u julskom izdanju časopisa Nature Neuroscience.

"Kad počnete osjećati poboljšanje nakon djelovanja ghrelina, lako postajete ovisni," objašnjava Michael Lutter sa teksaškog univerziteta. "To objašnjava zašto anoreksični ljudi imaju toliko problema da se oporave."