Zdravlje
186

Geni utječu na mušku homoseksualnost?

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Velika studija provedena među homoseksualcima u srodstvu, pokazuje kako geni uveliko utječu na mušku homoseksualnost, no rezultati nisu dovoljno jaki da bi to dokazali sto posto.

Neki istraživači smatraju kako bi nekoliko gena moglo utjecati na seksualnu orijentaciju - istraživači koji su vodili studiju sa skoro 800 homoseksualaca u bratskom srodstvu, našli su vezu kada je riječ o genima na X-hromozomu.

X-hromozom je jedan od dva ljudska spolna hromozoma, a Y-hromozom nalazi se samo kod muškaraca. Autori studije su i na istraživanju životinja primijetili da gen smješten u jednoj regiji hromozoma X doprinosi i utječe na seksualno ponašanje.

Uzroci homoseksualnosti su još uvijek nepoznati. Neki naučnici smatraju da su to socijalni, kulturalni, biološki i porodični faktori, dok je neke religiozne skupine smatraju nemoralnim izborom.

"Novi dokaz je prilično dobra indikacija da geni na dva hromozoma imaju utjecaj na seksualnu orijentaciju", kaže dr. Alan Sanders, vodeći autor studije.

Manje studije koje su tražile vezu između homoseksualnosti i gena dale su miješane rezultate, no stručnjaci koji nisu učestvovali u ovoj studiji bili su više skeptični.

Neil Risch, genetski stručnjak sa univerziteta u Californiji, kaže kako su podaci relativno slabi kako bi demonstrirali bilo kakvu genetsku vezu. Dr. Robert Green sa medicinskog fakulteta u Harvardu novu je studiju nazvao "intrigantnom, no ne baš uvjerljivom".

Učesnik studije dr. Chad Zawitz istraživanje je nazvao "velikim korakom naprijed" ka odgovaranju na pitanja o homoseksualnosti i smanjenju stigme koja prati gay osobe.

"Biti gay je nešto poput toga kad imate određenu boju očiju ili kose - to je jednostavno ono što jeste. Većina heteroseksualaca koje znam nisu izabrali da budu heteroseksualci, baš kao ni što homoseksualnost nije stvar izbora, jednostavno se rodiš takav. Muči me što ljudi to ne razumiju", kaže Zawitz.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Psychological Medicine.