Novo istraživanje pokazalo
12

Geni su najčešći uzrok bolova u leđima

Klix.ba
Pravilno držanje i sjedenje ispravnih leđa možda vas i ne sačuva od bolova jer stanje vaše kičme mnogo više ovisi od gena nego od životnog stila, otkrili su naučnici.

Degeneracija lumbalnog diska često je smatrana glavnim uzrokom hroničnog bola u leđima. Nakon određenog broja godina ovaj disk može postati iskrivljen ili ispupčen prema vani. Rast kostiju također mogu izazvati deformaciju kičme. I obje stvari uzrokoju bol u leđima kod velikog procenta populacije, piše The Telegraph.

Ali istraživanje u kojem su učestvovali bliznaci koji se bave različitim poslovima (jedan vozi kamion, a drugi je profesor) pokazala sa kako su obojica nakon nekog vremena imali degeneraciju lumbalnog diska.

"Većina promjena na kičmi su genetske prirode", rekla je Frances Williams sa Genetskog istraživačkog odjela na King koledžu u Londonu.

Naime, gen nazvan PARK2 je upravo krivac za većinu bolova u leđima.

U istraživanju je učestvovalo 4.600 osoba kojima je urađen rentgen kičme što je potvrdilo rezultate.

Ali istraživači nisu otkrili i lijek. Međutim, poručuju da ne gubimo nadu. Za smanjenje bola u leđima preporučuju vježbanje i zdrav način života.

"Godinama dođe do oštećenja kičme kod svih ljudi, ali ne osjećaju svi bol", rekla je Williams.

Naučnici su također istraživali i da li je hronična bol u leđima povezana s našim psihičkim stanjem. Naime, mnogi doktori su ubijeđeni kako je hronična bol trajna ali ovo istraživanje je to opovrgnulo.

"Otkrili smo da bol nije povezana s našim centralnim nervnim sistemom. Tako da možemo reprogramirati naš softver-mozak i prevazići tu bol ", rekao je dr. Adam Al-Kashi koji je vodio ovo istraživanje.