Zdravlje
1

Genetski test u borbi protiv raka dojke i jajnika uskoro dostupan u BiH

Povodom obilježavanja mjeseca oktobra kao mjeseca borbe protiv raka dojke, najsmrtonosnijeg raka kod žena širom svijeta, kompanija Genoma najavljuje da će za žene u BiH uskoro omogućiti Serenity test kao najbolju prevenciju u borbi protiv raka dojke, ali i raka jajnika.

Serenity test je napredni genetski test za rano otkrivanje genetske predispozicije za rak dojke i rak jajnika. Analizom BRCA 1 i BRCA 2 gena, koji predstavljaju najznačajnije faktore genetskog rizika utvrđenih za rak dojke i rak jajnika, dobivamo informaciju da li nosimo genetsku predispoziciju za obolijevanje sa pouzdanim rezultatima od 99,99 %. Ovaj test otkriva nasljedne i nenasljedne mutacije, a uzorak za analizu se uzima jednostavnim brisom bukalne sluznice. Rak dojke je najsmrtonosniji rak kod žena, dok je rak jajnika peti najčešći rak kod žena.

Najveći problem kod otkrivanja raka je nedostatak znakova i simptoma u ranom stadijumu , a koji dovode do kasne dijagnoze, liječenja, a samim tim i do veoma niske stope preživljavanja pacijentica. Trenutne standardne procedure mogu samo detektovati već prisutne promjene u tkivu, koji ukazuju na već prisutnu tumorsku progresiju.

Test Serenity spašava živote identifikujući nosioce mutacija ranije, pa se stopa preživljavanja za rak dojke i jajnika drastično povećava, jer ranom detekcijom omogućava efikasnu preventivnu akciju prije nego se rak i razvije. Ovaj test će biti prekretnica u preventivnoj medicini.

Serenity test kompanije Genoma, europskog lidera za genetske analize žene u BiH će moći uraditi putem CryoSave-a, vodeće europske i svjetske banke matičnih ćelija iz pupčane vprce, koja se zajedno sa Genomom nalazi u Esperite grupaciji.