Istraživanje pokazalo
0

Generički lijekovi protiv HIV-a su jeftiniji, ali i manje učinkoviti

Klix.ba
Povećanje broja pacijenata koji koriste jeftinije nebrendirane lijekove za liječenje HIV-a može dovesti do neuspjeha u liječenju, upozoravaju ljekari.

Generičkim lijekovima, koji bi uskoro trebali biti dostupni, zdravstveni sistem SAD-a bi trebao uštedjeti blizu milijardu dolara, navodi se u žurnalu Annals of International Medicine. Međutim, podaci govore i o tome kako bi generički lijekovi mogli biti manje učinkoviti. Također, pacijenti umjesto jedne moraju piti tri tablete, što povećava mogućnost da propuste dozu.

Ljekari su izračunali da smanjena učinkovitost lijekova može skratiti život pacijenta za 4,4 mjeseca. U isto vrijeme, pacijenti bi uštedjeli 42.500 dolara tokom liječenja.

Tretman koji se trenutno preporučuje pacijentima je jedna pilula dnevno (Atripla) koja se kombinuje sa tri brendirane antiretrovirusne terapije: tenofovir (Viread), emtricitabin (Emtriva) i efavirenz (Sustiva).

"Mnogima od nas će emocinalno biti teško, ali i etički nemoguće da ih preporučimo", rekla je dr. Rochelle Walensky, koja je provela istraživanje.

Pacijentima koji svoje lijekove uzimaju redovno generička opcija bi bila kompleksna, ali bi mogla biti djelotvorna ako se uzima prema standardnom režimu, dodala je ona. Do problema dolazi onda kada propuste dozu, tada dolazi do neuspjeha u liječenju.

"Uvođenje generičkih lijekova bi bio jedan od načina smanjenja rashoda zdravstvenih usluga, ali to ne smije ići na štetu pacijenata. Sve što kompromituje učinkovitost anti-HIV lijekova i smanjuje djelotvornost tretmana bilo bi lažna ekonomičnost", rekao je Jason Warriner iz Terrence Higgins Trusta.