Zdravlje
23

Gdje zapravo "ode" salo kad smršamo?

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Često govorimo o dijetama, mršanju i gubljenju suvišnih kilograma, no zapravo imamo mnogo predrasuda u vezi s tim. Neki ljudi smatraju kako se salo pretvara u energiju ili toplotu, dok neki pak misle kako se masne naslage na određeni način izlučuju iz organizma ili pretvaraju u mišiće.

Ipak, naučnici Andrew Brown sa univerziteta u New South Walesu i Ruben Meerman pojašnjavaju da, kad izgubite salo, vi ga zapravo "izdahnete" u vidu ugljendioksida. Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su ove sedmice u britanskom medicinskom žurnalu.

"Nevjerovatno je koliko mnogo predsrasuda i neznanja postoji o metaboličkim procesima mršanja. Tačan odgovor na pitanje šta se dešava sa masnim naslagama kad smršamo je ovaj: većinu tih ćelija izdahnemo u vidu ugljendioksida. Salo, zapravo, odlazi u zrak", pojasnio je Meerman.

Višak ugljenih hidrata i proteina se pretvara u hemijske spojeve trigliceride (koji se sastoje od ugljika, hidrogena i kisika), a koji se potom pohranjuju u ćelije masnoće. Kako biste izgubili suvišne kilograme, to znači da morate razgraditi te trigliceride, što znači "otključati" ugljik koji je pohranjen u vašim masnim ćelijama.

Da biste izgubili 10 kilograma masnoća, potrebno vam je da udahnete 29 kilograma kisika, proizvedete 28 kilograma ugljen dioksida i 11 litara vode.

Od 10 kilograma izgubljenih masti, naučnici su otkrili kako je 8,4 kilograma bilo izbačeno disanjem kao ugljenmonoksid, čime su zapravo zaključili kako su pluća glavni organ za gubitak kilograma. Ostalih 1,6 kilograma izgubljeno je u vidu vode koja se izlučuje putem urina, izmeta, znoja, suza i drugih tjelesnih tekućina.