Riječ psihologa
0

Fudbalske simulacije na kompjuteru nas čine agresivnijim

Sarajevo-x.com
Fudbalske simulacije namijenjene igranju na kompjuteru čine igrače agresivnijim od onih koji su inače nasilne, tvrde psiholozi.

Učesnici istraživanja su na ubistva u igricama reagovali poprilično hladno, ali su bezopasne igre koje oslikavaju stvarni život imale mnogo veći efekat. Istraživanje je pokazalo kompleksnu vezu između načina na koji igrači interpretiraju nasilna dešavanja na ekranu i njihovih ličnih reakcija.

Postoji velika debata o tome da li igranje nasilnih videoigara ima negativan utjecaj na igrače. Vlade širom svijeta su uvele nove zakone kojim žele kontrolisati prodaju igara, kao i sisteme ocjenjivanja kojim mogu upozoriti roditelje i kupce na nivo nasilja s kojim će se susresti igranjem određene igre, piše Daily Mail.

Nakon što je 24-godišnji Tristan van der Vlis otvorio vatru u trgovačkom centru u Holandiji prošlog mjeseca ubivši 6 i ranivši 17 ljudi, mediji su izvijestili da je igrao nasilnu igru pod nazivom "Call of Duty: Modern Warfare 2".

Psiholozi dr. Simon Goodson i Sarah Pearson sa Univerziteta Huddersfield, uočili su snažnije fizičke i emocionalne reakcije među volonterima koji su igrali fudbalske simulacije u odnosu na one koji su igrali nasilne igre. Fudbalske utakmice su izabrane zbog toga što uzrokuju mnogo emocija, a ponekad i nasilja među navijačima.

U istraživanju je učestvovalo 40 muškaraca i žena od kojih je jedna grupa igrala nasilne igre, a druga fudbalske simulacije. Mjerio se ritam srca, disanje i aktivnost mozga prije i poslije igranja igara. Analize rezultata su pokazale da "ubijanje" u igri uzrokuje malo moždane aktivnosti, ali postizanje gola ili fauliranje igrača dovodi do mnogo veće aktivnosti mozga.

"Postoji velika zabrinutost zbog efekata nasilnih igara i načina na koji one doprinose agresivnom ponašanju. Ovo istraživanje je pokazalo da ubistvo na igrici nije realno kao igranje sportskih igara poput fudbala. Mozak to prepoznaje i ne reaguje na isti način. Svi znamo kako npr. Englezi reaguju kada njihova reprezentacija igra na SP-u. Vjerujemo da se ista osjećanja stvaraju igranjem fudbalske simulacije. Igrač se može identificirati sa stvarnim iskustvom i proizvesti te emocija i agresivnost mnogo lakše nego u situacijama s kojim se ranije nisu sretali, kao što je ubijanje. Uočili smo da simulacija vožnje također uzrokuje agresivnost, što se također može povezati sa događajima iz stvarnog života", rekao je dr. Goodson.

On je rekao da njegovo istraživanje ipak nije bazirano na tome da objasni da li ta agresivnost može da se manifestuje u stvarnom životu ili da li su obični ljudi ugroženi zbog izloženosti virtuelanom nasilju.

"Rezultati istraživanja pokazuju da nije moguće automatski pretpostaviti da nasilni sadržaji igara direktno vode ka agresivnosti. Nova istraživanja bi mogla otkriti aspekte videoigara koji mogu dovesti do agresivnog ponašanja", dodao je dr. Goodson.