Novost iz SAD-a
7

Forteo - lijek za duplo brže zarastanje kostiju

Sarajevo-x.com
Injekcija koja pomoći brzom zacjeljivanju kostiju nakon prijeloma mogla bi biti revolucija u medicini.

Lijek teraparatid duplo ubrzava zarastanje slomljenih i napuklih kostiju i uveliko umanjuje jake bolove kod prijeloma, tvrde naučnici koji su ispitivali djelovanje ovog lijeka.

Lijek bi naravno najviše pomogao starijim i sredovječnim osobama kojima teško zacjeljuju kosti, a veliku korist bi svakako imali i profesionalni sportaši i vojnici kojima ovakve ozlljede mogu usporiti ili čak uništiti karijeru.

Preparat Forsteo koji sadrži visoke količine teraparatida djeluje tako što proizvodi nove stanice koštane mase koje ubrzavaju zacjeljivanje prijeloma, piše Daily Mail.

Ono čemu se ljekari nadaju jeste i to da ovaj lijek napokon 'stane na kraj' osteoporozi, gubitku koštane mase koja najčešće pogađa žene u menopauzi. Osteoporoza, pored toga što onima koji pate od ove bolesti stvara velike bolove, ponekad vodi i do višestrukih prijeloma kostiju.

Testiranje lijeka izvršeno je na 145 pacijenata koji su imali nezaliječenu frakturu kosti. Nakon dva mjeseca uzimanja lijeka 93% posto pacijenta nije osjećalo bolove, a kosti su u potpunosti zarasle. Inače, da kosti zarastu potrebno je negdje oko četiri mjeseca, dok je uz Forteo taj proces skraćen na dva mjeseca.

Istraživanje je vodio tim ljekara i naučnika s njujorškog Univerziteta Rochester Medical Centre.