Vježbajte nakon posla
0

Fizičkom aktivnošću do boljeg raspoloženja na poslu

Sarajevo-x.com
Posljednje što želite raditi na kraju napornog radnog dana je navući patike i trenerku i zaputiti se u teretanu. Ipak, oni koji vježbaju nakon posla barem nekoliko puta sedmično, mogu znatno popraviti svoje raspoloženje na poslu, tvrde naučnici.

Tim sa univerziteta u Tel Avivu je otkrio da zaposlenici koji uspijevaju vježbati nekoliko sati sedmično imaju dvostruko manje šanse da dožive pad mentalnog zdravlja u odnosu na one koji nikako ne vježbaju.

Istraživači su utvrdili da vježbanje smanjuje rizik od sindroma izgaranja na poslu i depresije. Depresija je poremećaj raspoloženja, dok se izgaranje definira kao fizička, mentalna i emocionalna iscrpljenost.

U istraživanju su učestvovale 1.632 zdrave osobe koje su bile podijeljene u četiri grupe. U prvoj grupi se ispitanici nisu bavili fizičkom aktivnošću, u drugoj su vježbali između 75 i 150 minuta sedmično, u trećoj 150 do 240 minuta, a ispitanici u četvrtoj grupi vježbanju su se posvećivali više od 240 minuta sedmično.

Nakon perioda od devet godina, na sistematskom pregledu su morali ispuniti upitnik na osnovu kojeg je utvrđeno da su ispitanici iz prve grupe mnogo više patili od depresije i sindroma izgaranja.

Ljekari su otkrili da oni koji su vježbali najmanje četiri sata nisu imali simptome mentalnog naprezanja.