Rješenje problema?
0

Faceliftom protiv migrene

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Hirurzi su osobama koje imaju problema sa čestim glavoboljama počeli preporučivati jednostavnu operaciju zatezanja lica.

Jednosatna procedura, tvrde oni, mogla bi milionima ljudi koje muči migrena donijeti osmijeh na lice.

Istraživanja su potvrdila da jedna od osam osoba na svijetu pati od migrene, zbog čega su bolesniji više dana u godini nego drugi, a njihovo bolovanje državu veoma košta.

Lijekovi koji se mogu naći na tržištu nisu korisni za sve pacijente, ali operacija bazirana na podizanju čela, koja košta nešto više od 3.000 eura, korisna je u 90 posto slučajeva.

Kako je neželjenih efekata veoma malo, američko udruženje plastičnih hirurga zalaže se za ovu opciju.

"Imam mnogo pacijenata kojima su simpotomi migrene prestali i ne osjećaju ih već pet godina", kaže Bahman Guyuron, vodeći svjetski plastički hirurg koji je otkrio vezu s migrenom. "Govore mi kako su im se životi promijenili."

Ovaj doktor je uvidio da uklanjanje "mišića iznad obrva" doprinosi uklanjanju bolova koje pacijenti osjećaju kod migrene. On vjeruje da su mnoge migrene uzrokovane mišićima koji iritiraju nerve lica, vrata ili skalpa. Njihovim uklanjanjem smanjuje se pritisak, a samim tim i bol.

Guyuron je izveo brojne studije i izvodio druge operacije kako bi potvrdio svoju teoriju. Osim mišića koji se nalaze na čelu, otkrio je da veliku ulogu u pojavi migrene igraju i mišići sljepočnica koje koristimo dok žvaćemo.

"Pacijenti se vraćaju na posao samo sedam dana poslije zahvata, a korist od operacije traje cijeli život", kaže doktor. "Ne bih ovu proceduru nazvao radikalnom. Da traje deset sati, mogla bi se smatrati takvom. Lijeka za migrenu dosad nije bilo. Svaki pacijent je morao piti lijekove da smanji ili ukloni simptome."