Zdravlje
219

Evropski dan doniranja i transplantacije organa obilježen u Sarajevu

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Doniranje i transplantacija organa spašava ljudske živote", poruka je koja je istaknuta danas u Sarajevu gdje je ispred Katedrale obilježen Evropski dan doniranja i transplantacije organa.

Dan doniranja organa, kako je kazala direktorica Centra za transplantacijsku medicinu FBiH Lada Sarajlić, uspostavilo je Vijeće Evrope još prije 19 godina s ciljem da se potaknu debate i daju informacije javnosti o značaju doniranja organa. Istovremeno je to, kao je dodala, prilika da se izrazi zahvalnost svim onim porodicama koje su u trenucima kada su gubili svoje najbliže imali snage i pokazali veliku plamenitost da daju odobrenje za doniranje organa.

"Federalno ministarstvo zdravstva preko Centra za transplantacijsku medicinu koji je sastavni dio Ministarstva ima određene aktivnosti, odnosno obaveze i mi vodimo federalnu listu čekanja za organe pojedinačno, za bubreg, jetru i srce. Trenutno na listi čekanja za bubreg je 209 pacijenta, za jetru 14, a za srce devet pacijanta. To su brojevi koji su varijabilni i liste čekanja se ažuriraju što već dovoljno govori o ozbiljnosti. Veoma je malo onih koji su spremni da doniraju organe umrlih osoba", kazala je Sarajlić.

Po njenim riječima, zakonom koji tretira transplantaciju organa i tkiva u svrhu liječenja, a koji je u parlamantarnoj proceduri, predviđen je tzv. predpostvljeni pristanak. Sarajlić je dodala da iskustva evropskih zemalja koje imaju u svom zakonu predpostavljeni pristanak pokazuju da je daleko veći broj donora u tim zemljama nego u zemljama u kojima postoji tzv. informirani pristanak.

Obilježavanje evropskog dana darivanja organa i tkiva organizirali su Federalno ministarstvo zdravstva, Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Federacije BiH i Donorska mreža Kantona Sarajevo.

Predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH i predsjednica Donorske mreže KS Halima Resić je izjavila da je ovo prilika za građane da se putem promotivnih materijala, ali i u neposrednom razgovoru sa zdravstvenim radnicima, kao i samim pacijentima, upoznaju o svim informacijama i činjenicama vezanim za donorstvo i transplantaciju organa u svrhu liječenja.

Po njenim riječima, u BiH trenutno oko tri hiljade pacijenata ide na dijalizu, od koji se čak oko dvije hiljade dijalizira u FBiH. Bar trećina ove populacije mogla bi biti transplantirana i u cjelosti se vratiti svakodnevnom načinu života.

U BiH, kako je istaknuto, veliki je broj pacijenata kojima je transplantacija srca, pluća, jetre, gušterače i drugih organa jedina nada da dobiju normalan život.