Zdravlje
46

Evo šta se desi kad pijete 10 limenki Coca Cole dnevno

Klix.ba
Svi već znamo kako je redovno i prekomjerno konzumiranje gaziranih pića nezdravo, no jedan je muškarac to odlučio dokazati na vlastitom primjeru.

George Prior se, u želji da prikaže stvarne posljedice prekomjernog konzumiranja gaziranih pića, odlučio na eksperiment u kojem je čitavih mjesec dana pio čak deset limenki Coca Cole dnevno (u iznosu od 1.400 kalorija).

Tokom ove studije, Pior je svoje iskustvo bilježio na blogu u formi video dnevnika. Naznačio je kako se sve vrijeme osjećao sitim i nije imao nikakvu potrebu za drugim pićem i hranom. Nakon određenog vremena više nije mogao stati u hlače, a imao je problema i sa saginjanjem, budući da se za mjesec dana udebljao, ni manje ni više nego 12 kilograma. I to nije sve. Prior, koji je ranije bio u dobroj fizičkoj formi, je sa samo devet posto masti na početku eksperimenta, na kraju mjeseca došao do procenta masti od 16 posto, što je povećanje za čak 65 posto. Njegov krvni pritisak je na početku bio normalan (129/77), da bi se nakon mjesec dana povisio na 143/96.

Da li su gazirana pića neprijatelj našeg tijela? Nutricionistica Jaclyn London kaže: "Da, konzumiranje velike količine gaziranih pića je jako loše. Ipak, ukoliko dnevno jedete 1.400 kalorija koje dolaze od bilo koje hrane ili pića, udebljat ćete se."

Ipak, ono što je najopasnije jeste da konzumiranje hrane bogate šećerom vodi do skupljanja masnih naslaga na području stomaka, što povećava rizik za obolijevanje od srčanih bolesti i visokog pritiska.

Ženama se preporučuje da dnevni unos šećera ograniče na šest čajnih kašika, dok muškarci mogu konzumirati do devet. Međutim, samo jedna limenka nekog gaziranog pića sadrži čak osam čajnih kašičica šećera, što znači da ste konzumacijom samo jednog pića dnevno iskoristili svoj limit za šećerom, te ga čak i prešli.