Do 2024.
0

Enormno povećanje broja oboljelih od raka dojke

Sarajevo-x.com
Postoji mogućnost da će jedna od sedam žena u Engleskoj u budućnosti oboliti od raka dojke ukoliko se ovaj trend nastavi razvijati, istraživanja pokazuju.

Stručnjaci tvrde da je način života razlog zbog kojeg žene sve manje rađaju i rađaju u starijoj dobi. Upotreba ženskih hormona je razlog povećanoj učestalosti ovog oboljenja.

Jedna od deset Britanki obolijeva od raka dojke do svoje 80-te godine starosti, a naučnici strahuju da bi ovaj broj do 2024. godine mogao narasti i da bi u tom slučaju jedna od sedam žena obolijevala od ove bolesti.

Proračuni su bazirani na ispitivanjima žena koje u organizmu nose genetske mutacije koje mogu dovesti do oboljenja.

Dramatičan razvoj rizika od obolijevanja od raka dojke se desio u posljednjih 60 godina, i odrazio se generalno na ovu populaciju.

Profesor Gareth Evans iz centra Genesis Breast Cancer Prevention u Wythenshaweu, Manchester je vodio istraživanje koje je obuhvatilo 1.442 ispitanice koje su nosile visokorizične gene BRCA1 i BRCA2.

Studija je pokazala da su žene koje su imale genetsku predispoziciju da obole i koje su rođene prije 1920. godine, da je mogućnost od obolijevanja od raka dojke do 40-te godine života iznosila sedam i po procenata. Rizik obolijevanja žena rođenih poslije 1960-te je narastao na 40%.

Konsultant u medicinskoj genetici u bolnicama St Mary`s i Christie, Manchester, je rekao da se radi o jednom nezanemarivom usponu.

Istraživanje, objavljeno u današnjem BMC Cancer journalu, ukazuje da opasnost postoji zbog načina života.

Profesor Evans preporučuje ženama da rađaju djecu ranije, da izbjegavaju dugogodišnju upotrebu ženskih hormona i da održavaju idealnu tjelesnu težinu.

Dodao je: „U nerazvijenim zemljama broj oboljelih od raka dojke je manji zato što su žene mršavije, imaju mnogo djece i ne koriste hormone u kontracepciji“.

Imajući razumijevanja za izazove planiranja porodice, naglasio je da su dijeta i tjelovježba lakše podvrgavaju kontroli, objavio je Daily Mail.