Zdravlje
0

Emotivni stres povećava rizik od pada starijih osoba

FENA
Fizička slabost stavlja starije osobe pod veći rizik od pada i loma kostiju, a neposredni okidač za neke od tih nesreća može da bude emotivni stres, ukazuju švedski stručnjaci sa Instituta Karolinska.

Intervjuišući 137 osoba starijih od 65 godina, smještenih u bolnicu zbog loma kuka, švedski istraživači su ustanovili da su se padovi često dešavali tokom jednog sata poslije nekog događaja koji im je uzburkao emocije, prenosi Rojters.

Rizik od pada starijih osoba 12 puta je veći poslije nastupa ljutnje, a čak 20 puta veći poslije nekog generalno stresnog događaja. Osim toga, pokazalo se da tuga šestostruko povećava vjerovatnoću da slome neku kost prilikom pada.

Mada vođa istraživanja, dr Jete Moler, i njene kolege ne mogu sa sigurnošću da ukažu na uzrok povezanosti stresa i pada, kao jedno od mogućnih objašnjenja iznose da starije osobe pod stresom manje obraćaju pažnju na držanje tijela i ravnotežu, kao i da im stres možda ometa vizuelnu usredsređenost.

Emotivni stres se često ne može izbjeći, ali švedski stručnjaci preporučuju da starije osobe, kada do njega dođe, radije sjednu dok se ne smire, nego da ostanu stojeći ili da se kreću. To je naročito važno za ljude koji i inače imaju neke fizičke probleme ili im je oslabljen vid.