Zdravlje
24

Elektronske cigarete do 95% manje štetne od običnih cigareta

Elektronske cigarete su oko 95 posto manje štetne od duhana i klasičnih cigareta i trebalo bi ih promovisati kao sredstvo koje bi pušačima moglo pomoći da prestanu da puše, navodi se u studiji koju je u Decembru 2015. objavilo britansko ministarstvo zdravlja.

E-cigarete sve su popularnije širom svijeta, ali zdravstvene institucije ih sve vise preporucuju kao alternativu klasicnim cigaretama.

"E-cigarete nisu potpuno bezopasne, ali u poređenju s pušenjem, dokazi pokazuju da one nose samo delić rizika", rekao je Kevin Fenton iz agencije Public Health England koja je sprovela istraživanje. Većina hemikalija koje uzrokuju bolesti povezane s pušenjem nije prisutna u elektronskim cigaretama, a trenutno se procenjuje da su e-cigarete oko 95 posto manje štetne za zdravlje od duvana, navodi se u studiji. Pasivno pušenje kod e-cigareta je skoro zanemarljivo

Rezultati ove britanske studije u suprotnosti su sa mnogim tekstovima i anonimnim istrazivanjima koja su htjeti to ili ne priznati potencirani od strane duvanske industrije čiji je profit enormno opao pojavom elektronskih cigareta ! Studija agencije Public Health England tvrdi da bi elektronske cigarete mogle biti jeftin način za prestanak pušenja u siromašnijim delovima zemlje gde je i dalje veliki deo stanovništva puši konvencionalne cigarete. Gotovo svi od 2,6 miliona odraslih korisnika e-cigareta u Velikoj Britaniji su bivši pušači koji su prešli na e-cigarete kako bi prestali pušiti, navodi se u studiji. Skeptike koji smatraju da su elektronske cigarete opasne po zdravlje demantuju sva novija evropska istrazivanja i rezultati.

Najnovija evropska studija sprovedene na Kardiovaskularnoj klinici atinskog Centra “Onazis”, dokazala je da ove tečnosti nemaju nikakva štetna dejstva po kardiovaskularni i respiratorni sistem korisnika i njegove okoline. Dakle, naučni dokazi o uticaju e-cigareta i tečnosti na zdravlje korisnika i njegove okoline pokazuju da nema nikakve opasnosti od elektronskih cigareta – ali najcesce ljudi iz straha i neznanja, elektronske cigarete često povezuju sa nizom zdravstvenih komplikacija, iako za to nemaju nijedan validan argument, ali i da je istina da svaki proizvod, kupljen na neproverenom i sumnjivom mjestu može da bude štetan po zdravlje – pa tako i elektronske cigarete i tečnosti.

U BIH prvi specijalizirani shop za prodaju elektronskih cigareta oprema i tecnosti otvoren je prije par godina u Robotu Socijalno na trecem spratu, radnja e-Joy. e-Joy doo Sarajevo je najveca domaća kompanija koja se bavi veleprodajom i maloprodajom elektronskih cigareta, opreme i tecnosti u BIH. U radnjama e-Joy mogu se kupiti elektronske cigareta i oprema najpoznatijih svjetskih proizvodjaca kao i tecnosti koje posjeduju sve certifikate o kvalitetu (Joyetech, Dekang, Flavourtec). Jedini u BIH posjeduju certifikate Zavoda za javno zdravstvo BIH o fizicko hemijskoj analizi i neštetnosti po ljudsko zdravlje tečnosti koje se prodaju u radnjama e-Joy.

U Sarajevu radnje e-Joy mozete posjetiti na lokacijama: Tc Robot Socijalno 3. sprat, Tc Mercur –Otoka, Ferhadija (Stakleni grad) , na Ilidzi u Tc Sara) (2sprat) kao i u Mostaru (Tc Rondo) i Zenici (Tc Dzananovic).