Zdravlje
92

Eiffelov toranj u ljubičastoj boji u kampanji borbe protiv karcinoma dojke

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U okviru globalne kampanje podrške borbi protiv karcinoma dojke, simbol Pariza Eiffelov toranj u ponedjeljak navečer je osvijetljen u ljubičastoj boji.

Na tornju je prikazana i ljubičasta vrpca koja je postala simbol borbe protiv karcinoma dojke. U Francuskoj se 23. godinu zaredom obilježava kampanja podrške toj borbi, a pored Eiffelovog tornja, sinoć je u ljubičastoj boji osvijetljena i najviša zgrada u toj zemlji, toranj Montparnasse.

Organizatori najavljuju da će prigodnim manifestacijama tokom oktobra nastaviti ukazivati na važnost borbe protiv karcinoma dojke. Među stotinama turista koji su se sinoć okupili u centru Pariza bila je i Amerikanka Meri Malvinson koja je pobijedila karcinom dojke.

"Ovo je poseban dan za mene. Svi članovi zajednice moraju dati maksimum kako bi podržali istraživanja vezana za liječenje karcinoma dojke", poručila je Malvinson.

Godišnje od karcinoma dojke u prosjeku obolijeva blizu 50.000 žena, a ta bolest je najčešći uzrok smrti žena u životnoj dobi od 35 do 65 godina.