Stres na poslu
0

E-mail jedan od krivaca za porast samoubistava

Sarajevo-x.com
Direktori vodećih firmi kao glavni uzročnik stresa vide u ogromnoj količini poslovnih e-mailova koje primaju tokom cijelog dana, a zahvaljujući "pametnim" telefonima sad ih čitaju i kad nisu na poslu.

Jedan od direktora tako je nedavno, govoreći o najvećoj telekomunikacijskoj kompaniji u Francuskoj, a koju su u posljednje vrijeme, tačnije posljednjih 18 mjeseci, pogodila samoubistva značajnog broja zaposlenika, rekao da je glavni uzrok tome sve veći stres na poslu.

Šef finansija Gervais Pellissier je za Reuters rekao da su radnici u velikim firmama pod još većim pritiskom o ovom dobu BlackBerryja.

"Danas su zaposleni ljudi, bez obzira jesu li direktori, menadžeri ili obični radnici, uvijek online", kaže Pellissier.

Francuski telekom sad pokušava odgovoriti na optužbe sindikata da su 23 slučaja samoubistva povezana sa stalnim prijetnjama otpuštanjem radnika. Posljednje u nizu samoubistava nedavno je počinila 32-godišnja žena, koja si je oduzela život skokom s četvrtog sprata s prozora ureda u kojem je radila u Parizu. Ona je bila zaposlena u odjelu za potraživanje dugova i stalno je bila uključena u diskusije vezane za restruktuiranje kompanije.

Iako sva od ova 23 ubistva u firmi, koja ima 100.000 zaposlenika, nisu povezana s poslom, telekom je odlučio uvesti mjere koje će spriječiti daljnja nezadovoljstva radnim mjestom i obimom posla koji pojedinac mora obaviti.

Zato je menadžment uputio molbu svojim radnicima da odmah prijave ukoliko na nekom od kolega primjete znakove depresije ili prepoznaju suicidalne namjere, piše The Independent.